Tomten påverkar mer än man tror

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tomten och på vilka sätt du kan placera huset är det allra viktigaste. När huset väl står där kan du inte flytta det, däremot kan du flytta en vägg, måla om eller bygga ett uterum – men huset står där det står!

Tomtens väderstreck påverkar mer än man kanske först tror. Fundera också på hur de omgivande byggnaderna ser ut, att ta hänsyn till det skapar harmoni i området. Det är kanske inte så lämpligt att bygga ett högt 2-planshus på ett område med bara låga 1-plans villor.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Att köpa en hustomt

Tomter erbjuds både av mäklare, kommuner och privatpersoner. Lantbrukare på landsbygden kan ibland erbjuda lämplig mark till försäljning. Många hustillverkare köper upp tomter som du får köpa under förutsättning att du sedan väljer ett från dem – enkelt men ofta dyrt i slutändan.

Innan du köper hustomten måste du kontrollera att den är avstyckad. Det gör du enklast genom att skicka ett mejl med fastighetsbeteckningen till Lantmäteriet kundcenter@lm.se. Du får även information om det finns uttagna pantbrev, tomtens storlek och vem som är lagfaren ägare.

Att köpa en tomt

Området där du vill bo

Gör en bedömning av området – vilken prisbild finns på befintliga begagnade hus och hur ser prisutvecklingen ut. Att lägga till ett par hundra tusen för att få en tomt med bra läge är ofta en bra affär i slutändan, både för den egna finansieringen och vid en eventuell försäljning.

Det är ofta bra från ekonomisk synvinkel att bygga ett hus som är lite exklusivare än grannarnas, men det får inte skilja för mycket. I de flesta städer kan villaområden delas in i olika prisgrupper och att bygga en 4 miljoners villa i ett område med låg status är kanske inte så smart. Om du bygger utanför tättbebyggt område bör du kontrollera hur du ska lösa vatten och avlopp samt el och bredband.

Husets yttre stil

Titta på husen som ligger intill den tomt du ska bygga på. Tänk efter hur ditt hus ska passa in i omgivningen och bebyggelsen. Även landskapet påverkar, tänk på att huset ska harmoniera med naturen!

Fönstren är husets ögon. Storleken och formen ger en stor del av husets profil och uttryck. Symmetri och spröjs ger ett klassiskt eller lantligt hus. En asymmetrisk fönstersättning med olika fönsterstorlekar blandat med olika fönstertyper ger en mer modern stil.

Husets panel påverkar också stilen på huset. Våra standardpaneler är stående lockpanel, ribbpanel eller kombination av stående med liggande under fönster. Som tillval kan vi erbjuda liggande panel eller förberett för puts/tegel.

Villa Järnäs

Tomtens natur

I vissa fall kanske tomten har en natur som man vill bevara. Spara några träd som ger karaktär och vandrande skugga till trädgården. Andra träd tas bort eftersom de kanske skymmer eller ger skugga på fel ställe.

Har tomten speciell växtlighet kan den vara värd att bevara – lingonris på en skogstomt är fint som kombination till gräsmatta.

Bygga hus på skogstomt[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Väderstreck

Börja med att titta på hur väderstrecken ser ut på din tomt. Var har vi mest sol på dagen? Kvällssol? Tänk ut var det är lämpligt att ha uteplatserna. En liten plats för ett cafébord i morgonsolen. Ett stort trädäck i söderläge eller kanske en inglasad veranda för kvällssolen?

Väderstrecken styr husets placering

Utsikt

Har tomten en vacker utsikt måste ju den också få styra över hur huset ska se ut och hur det placeras.

Förslagsvis lägger man matplats/kök och vardagsrum mot den vackra utsikten.

Utsikten styr husets placering

Trädgården

Glöm inte trädgården, din egen lilla oas ute i naturen! Skissa och planera hur den ska se ut med buskar, träd, berså, trädgårdsland och gräsmatta! Fundera på hur uppfart och uppgång till ytterdörren ska se ut och vilka material du vill använda! Att planera trädgården som rum är en kul idé som skapar en ombonad och mer funktionell trädgård. Om trädgården sluttar har du stora möjligheter att bygga med stödmurar, etager och rinnande vatten.

 Trädgård bygga hus[/vc_column_text][vc_column_text]

Goda råd att tänka på

  • Kolla att tomten har en egen beteckning, dvs att den är avstyckad
  • Undersök att tomten har förhandsbesked om bygglov innan du köper den
  • Ta reda markförhållandena på tomten, kan det bli dyra och omfattande markarbeten?
  • Ta reda på om det finns eventuella begränsningar för byggnation på tomten. Om det finns en detaljplan kan den styra bygghöjd eller maximal byggyta mm.
  • Hur ligger väderstrecken, utsikt, entré, kök, sovrum?
  • Var ska uteplatserna ligga?
  • Hur löser du parkering åt dig och dina vänner?
  • Fundera i förekommande fall var du ska göra av all snö på vintern
  • Om tomten är stor, kan du nyttja detta på något smart sätt? T.ex. en uthyrningsstuga eller varför inte bygga in ett par lägenheter i huset. Att äga ett hyreshus medger många fina möjligheter till kostnadsavdrag. Detta är värt att tänka på.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]