För att få bygga ett nytt hus idag krävs det att man kan redovisa en energideklaration för den planerade villan. När du köper ett hus av oss ingår energideklarationen i husleveransen.
Energideklarationen är en omfattande beräkning över just det specifika huset, placeringen på tomten med dess väderstreck och mängden solinstrålning som några parametrar.
Jämförelse mellan två typhus
Låt oss fördjupa oss i resonemanget kring hur man bygger genomtänkt och planerat. Vi på Villa Varm tycker att man ska se det i två delar, teknisk prestanda och husets utformning. Den tekniska prestandan på huset ter sig som den självklara delen – ett välisolerat hus kräver mindre energi. Men det man också ska tänka på är hur huset är utformat – helt enkelt hur det ser ut.
Boverket har under de senaste åren skärpt lagkraven flera gånger, i syfte att tvinga fram ett mer energisnålt byggande. Syftet med kraven är att man ska minska elenergianvändningen i nybyggda hus och istället hitta alternativa energikällor och energisnåla installationer. Vi kommer med stor sannolikhet se ytterligare ökade energikrav i framtiden.

Villa Varms energiberäkningar
Här nedan följer några energiberäkningar som är gjorda på Villa Varm-hus byggda runt om i Sverige. Energikravet på respektive hus är markerat med gult i beräkningen på sidan 4.
Här följer ett exempel:
Dessa två hus byggs i södra delen av landet med ett energikrav på 55 kWh/ m²och år.
Hus 1
Klassiskt tvåplanshus med normala fönsterstorlekar. Bottenvåning 140 m2 och övervåning 100 m2 , vilket ger en total yta på 240 m2.
Energikrav: 13 200 kWh/år
Hus 2
Modernt enplanshus med 5 m i takhöjd med stora glaspartier på ca 60 m². Total yta 140 m2.
Energikrav: 7 700 kWh/år
Det känns ju motsägelsefullt att det idag är fokus på att bygga energisnålt samtidigt som trenden i många magasin och inredningstidningar är stora glaspartier och höga takhöjder!