Så planerar du din tvättstuga

En tvättstuga ska rymma fler funktioner än de som bara har med klädvården att göra. I många av kataloghusen har man snålat på ytan, något som vi tycker är dumt. När man bygger nytt är det viktigt att alla rum och dess funktioner fungerar på ett bra sätt.
Här kommer några tips och en ritning på hur en välplanerad tvättstuga kan se ut.

Tvätt

Tvättmaskin och torktumlare är de vanligaste maskinerna man har i sin tvättstuga. Tänk också på att det ska finnas plats att sortera smutstvätten och att tvättkorgen kan stå framför tvättmaskinen då du håller på att tvätta. Torkskåp väljer en del kunder, man behöver ju inte köra skåpet för att få tvätten torr, utan skåpet fungerar även för att självtorka tvätten.
En arbetsbänk med diskho passar inte bara till tvätt och klädvård utan tvättstugan fungerar också som ett grovkök, kanske för hobbyaktiviteter och växtskötsel etc.
En bra idé är att inreda tvättstugan med en enklare köksinredning, då får man bra arbetsbänkar och plats för förvaring på samma gång.

Förvaring och klädhängare

Oftast finns det en groventré till tvättstugan och då används den ingången mest av familjen. Planera för klädhängare och skohylla men också förvaring för väskor och barnens gympakläder. Städutrustning, linneskåp och övrig förvaring är också bra att få plats med.

Teknikutrustning

I tvättstugan ska också teknik rymmas. Ventilationsaggregat, värmepump, golvvärmefördelare, centraldammsugare och elcentral är exempel på dessa. Om du inte har kommunalt vatten behövs också utrustning för vattenförsörjningen, det kan vara vattenpump eller hydropress. Ev. vattenreningsutrustning kan också komma att behövas.
Beroende på val av värmekälla behövs olika installationer:
Värms huset med bergvärme behövs också plats för inkommande kollektorslang. Om man istället eldar och har solfångare krävs en ackumulatortank. Skjutdörrspartier är ett bra sätt att dölja denna utrustning.

Ritning på en bra tvättstuga

Här nedan ser du ett exempel på en välplanerad tvättstuga där ytan är 9,9 m². Tvättmaskin och torktumlare står placerade vid diskhon. En enklare köksinredning med överskåpar ger plats för förvaring. Tre garderober på motsatt sida ger plats för t ex städutrustning och annat.
Värmepump, centraldammsugare och ventilationsaggregat ligger samlade. Vill man dölja denna utrustning kan ett skjutdörrsparti vara en bra lösning. Elcentral och plats för klädhängare finns på väggen till höger då man kommer in i tvättstugan.