Så väljer du rätt fönster

När du bygger ett Villa Varm kan du välja fritt bland fönstertyper, spröjs och fönsterstorlekar. Här har vi samlat massor av goda råd och tips på hur du ska tänka när du väljer fönster.

Höga fönster

Stora glaspartier med många höga fönster är en trend som man ofta ser i inredningstidningar och husmagasin. Visst ger det mycket ljus och utsikt till rummet under soliga sommardagar, men tänk på att det också ger mycket insyn i huset.
Tänk också på att under den mörka delen av året upplevs fönsterna som mörka ytor i rummet, man bör därför välja fönsterstorlek med omsorg.

Bilden till höger visar ett högt fönster som ändå har fått en fönsterbräda och en fin avslutning mot golvet, en bra kompromiss mellan ett högt fönster men med en ombonad känsla.  

Helglasade fönster från golv till tak omfattas också av glassäkerhetskrav, vilket innebär att fönsterrutan måste vara härdad. Glaskravet gäller på fönster om har en bröstningshöjd lägre än 60 cm. Pristillägget för ett härdat fönster är ca 15%.
Om det helglasade fönstret ska sitta på övervåningen måste fönstret både vara härdat och laminerat, detta för risken att ramla ut genom ett fönster. Pristillägget blir då ca 30% dyrare.

Aluminiumprofil

Vår fönsterleverantör Tanumsfönster, har en lång tradition bakom sig att bygga hållbara fönster. Fönsterramen är alltid tillverkad i trä och sedan impregnerad. Beställer man aluminiumprofil på sina fönster så monteras profilen på den färdiga träramen. Ett aluminiumfönster har en lång livslängd och med ett minimalt underhåll.

En annan fördel med att välja aluminium är att du till en billig peng kan få kulör på fönsternas utsida. Prisvärdast är att man väljer någon av Tanumsfönster standardkulörer. Om man istället väljer ett träfönster med kulör blir det mycket dyrare än att ta ett aluminiumfönster. 

Ett populärt val idag är att man till mörka fasader väljer mörkgrå eller svarta fönster. Ett lantligt hus med ockra-gula eller röda fönster är också ett val som kunderna gör.

 

 

 

Specialfönster

Idag tillverkas alla fönster till en husleverans samtidigt, det finns alltså inte någon fönstermodell som kallas för lagerfönster. Det här gör att man enkelt kan välja sina fönster i valfria storlekar till sitt nya hus.

En populär fönstermodell idag är triangelformade fönster, dessa sätts in på en gavelsida och då i kombination med ett ryggåstak. 

Runda fönster ger också en speciell prägel på huset. Tänk på att ett runt fönster kostar ungefär fyra gånger mer än ett fyrkantigt. Att sätta ett fyrkantigt fönster diagonalt ger också ett annat uttryck som kan passa in på vissa husmodeller.

Spröjsade fönster

Spröjsade fönster ger ett lantligt och klassiskt uttryck på huset. Våra spröjsar är tillverkade i aluminium och monteras på fönsterfabriken, ett praktiskt sätt för dig som kund att få spröjsen på plats direkt. De populära New England-husen har stora fönsterpartier och dessa har många spröjsar. Ladhusen har också spröjs, då väljs ofta fönsterna i en mörk kulör och då tillverkas spröjsen i samma färg, även på insidan.

Kryssformad spröjs, som man ofta ser på gamla sekelskiftesvillor är det kostsammaste alternativet. Om man istället väljer en korsformad spröjs kommer man undan mycket billigare.

 

Bröstningshöjd

Bröstningshöjd är den höjd som fönsterbänken hamnar på i huset. Beroende på vilken typ av fönster och i vilket rum som fönstret sitter i använder man olika bröstningshöjder. 
I ett vardagsrum med en öppnare möblering kanske man vill ha en lägre bröstningshöjd för att få in mer av ljus och utsikt. I ett kök, vid en diskbänk vill man ha en högre höjd så att man inte stänker ned. Samma gäller för ett badrum, där man vill förhindra insyn.

I våra hus sätts fönster och fönsterdörrar 210 cm från överkant till golv. 

Fasta eller öppningsbara fönster

Ett fast fönster har många fördelar jämfört med ett öppningsbart. Lägre pris, större glasyta vilket ger mer ljusinsläpp och energisnålare.
Tänk också på att i ett hus med en effektiv ventilation behöver man inte vädra! 

Öppningsbara fönster måste man ha i sovrum, detta pga de krav som Boverkets ställer, då man i händelse av brand snabbt måste kunna ta sig ur rummet. 
I kök och badrum kan det också vara praktiskt med öppningsbara fönster. På en övervåning sätter man öppningsbara fönster för att kunna komma åt att torka dem. Den största fönsterstorleken som man kan göra öppningsbart är 180 cm högt.

Vridfönster är den vanligaste fönstermodellen som man använder i nybyggda hus idag.