2020-01-31

Fördelar med att bygga hus på vintern

Många tror att man bara kan bygga hus på sommaren.
Faktum är att med vårt byggsätt finns det många fördelar med att bygga under vinterhalvåret.
Kolla in fördelarna här!

Det här enplanhuset har vi stomrest under januari månad utanför Piteå. Planlösningen påminner om Villa Lycksele.

Sommar, sol och hela semestern inplanerad för husbygget. Den bilden har nog många huskunder framför sig när de tänker på sitt kommande husprojekt. Men det finns många fördelar med att tänka tvärtom – att bygga på vintern.

Här är alla fördelarna med att bygga på vintern:

  • Lättare att få tag på hantverkare. Normalt är sommaren en hektisk tid för snickare, då många andra projekt är inbokade. Det innebär att duktiga hantverkare redan har kalendern fullbokad. Dessutom innebär jobb under sommaren ett avbrott för semesterledighet. Bygger du under vinterhalvåret kan bygget pågå utan uppehåll.
  • Handplocka de du vill anlita. Genom att bygga på vintern kan du handplocka de hantverkare du vill ska bygga ditt hus. Ha framförhållning och boka in de du vill samarbeta med. Duktigt folk har alltid jobb, speciellt under den hektiska sommarperioden.
  • Snabb stomresning. Vårt byggsätt gör att ditt hus snabbt kommer under tak och huset blir skyddat för väder och vind. Stomresningen går snabbt och arbetet kan utföras även om det är dåligt väder. Väggblocken har ett väderskydd monterat från husfabriken.
  • Jobba själv på ditt hus. Att ta ut sina extra lediga dagar under semesterperioden kanske inte alltid är så lätt. Men att istället ta ut semester under vintertiden kan gå lättare.
  • Huset klart till våren. Bygger du på vintern har du huset klart till lagom till våren och kan börja anlägga trädgården och gräsmattan. Härligt att möta sommaren utan grushögar och byggbråte på tomten!

Det här ska du tänka på när du ska bygga på vintern:

Bygglov och startbesked

För att kunna börja med arbetet på tomten och sedan göra grunden måste man ha ett startbesked och bygglov. Handläggningstiden mellan landets alla kommuner varierar, var därför ute i god tid så att du har bygglovet klart så att arbetet på tomten kan starta.

Grunden klar i tid

Tänk på att ha grunden klar i tid innan vintern. Detta gäller speciellt för norra Sverige, eftersom perioden november-mars inte är den optimala tiden för att göra en grund. Att göra en grund under den tiden blir besvärligare och mer kostsamt. I resten av landet gör klimatet att grunder kan anläggas året om.

Fördelarna är många då man bygger sitt hus på vintern.