2022-05-13

Byggtips! Planera för ett skafferi

Ett gammaldags skafferi är en smart och enkel förvaringslösning i ett nytt hus.
På en liten yta får du bra förvaring men samtidigt en god överblick.
Dessutom kostar byggmaterialet en bråkdel av vad motsvarande köksinredning skulle kosta!

Villa Pålmark är ett av många av våra hus som har ett praktiskt skafferi. Just det här skafferiet är placerat i hörnet mellan arbetsbänken och kyl/frys.
Bild: Villa Varm AB.

Förvaring är alltid ett nyckelord när man skissar på en bra planlösning. En omtyckt lösning som vi haft i våra hus under minst 20 års tid är det klassiska skafferiet. Här handlar det inte om ett svalare utrymme med ventil ut genom ytterväggen, utan en plats för torrvaror, köksmaskiner och återvinning etc.

Skafferiet kan enkel placeras i ett hörn eller på en långsida av köket, allt beroende på hur husets planlösning ser ut. Dörren in till skafferiet är en vanlig innerdörr, precis som i resten av huset. Ytan på själva skafferiet behöver inte vara stort, 2 kvm blir ett bra skafferi med plats för hyllor på tre sidor. Hyllorna kan man platsbygga med färdiga hyllplan och träreglar som sedan målas.

Gör gärna olika djup på hyllorna, det skapar en bättre överblick och samtidigt får större saker plats på de djupare hyllorna. Planera också in för behållare av återvinning, pant och glas mm.

Ett bra tips är att man tar utrymme från rummet bakom, på så sätt får man ett djupare skafferi. För att inte förstöra formen på rummet intill så fylls ytan med garderober på motsvarande sätt.

Här hittar du alla våra olika hus som vi byggt med skafferi – in och inspireras!